Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

PosztmodeM podcast: talán most jókor érkezünk

2021. május 06. - Posztmodem

Volt nekünk már podcast szolgáltatásunk, sőt, annak idején magáról a podcast lehetőség elindulásáról is beszámoltunk valamelyik rádióműsorunkban (jó régen)... Az elmúlt év(tized)ekben többször is felmerült, hogy nekünk tényleg egy ilyen csatorna lenne a jó, de őszintén szólva sokáig az volt az egyik legfőbb ellenérvünk, hogy Magyarországon egyszerűen még túlzottan embrionális állapotban van a podcast-hallgatás, ezért nem tudnánk elérni a műsorral a célunkat. (A másik ellenérv pedig az volt, hogy országos rádiócsatornán jutunk el a közönséghez, sőt, 1996 tavasza óta az országban elsőként volt médiatára a műsornak a weben, ahol a korábbi műsorainkat újra lehetett hallgatni - ez egyébként már majdnem olyan volt, mint a podcast.)

Ezért aztán elkezdtünk kísérletezni (pontosabban: folytattuk a kísérletezést), létrehoztunk látható rádió műsorokat (lásd YouTube és Indavideó csatornánkat), csinálunk blogot (íme...), meg aztán most már azt is nagy bizonyossággal látjuk, hogy a Facebook (meg a többi közösségi oldal) nem vette át a hagyományos média szerepét, hanem rátelepedett és próbál vele valamifajta szimbiózisban lenni, de szóval van azért Facebook oldalunk is, amivel időnként csinálunk valamit. 

A mostani hírünk tehát az, hogy elindítottuk a PosztmodeM podcast szolgáltatását, mert úgy látjuk, hogy most talán jókor érkezünk, amikor már érzékelhető valamifajta igény erre a lehetőségre. (Alább bemásolom ide a Facebook oldalunkról, hogy hogyan lehet feliratkozni akár a számítógépen, akár az okostelefonon.) Vagyis, aki hallja, adja át, hogy a PosztmodeM műsor (lásd még: MODEM IDŐK és Netidők) immár követhető podcaston.

Itt egy példa:

Mindehhez a Spotify-Anchor páros szolgáltatását használjuk persze, és így a következő podcast szolgáltatásokba is eljutnak a műsoraink: Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts, RadioPublic, Breaker, Castbox, Overcast... Szóval bármelyik felületen is jelentkezik be a hallgatónk ugyanazt a PosztmodeM műsort fogja hallani :) Jelenleg már 6 db műsorunk elérhető az utóbbi hónapokból...

És itt válik érthetővé, hogy miért is jó dolog, hogy látható rádióműsorokat készítünk az utóbbi időkben! Azért, mert ha kivesszük a képet a műsorból, attól még értelmezhető marad (legalábbis remélem...). Ezt tesszük tehát: az MP4-es videóból csinálunk MP3-at, avagy a látható rádióból rádiót, vagyis elhagyjuk a képi sávot és marad a hang.

Egy másik példa:

Ezen a ponton pedig hadd meséljem el azt, hogy nagyon úgy tűnik, hogy most is olyat csinálunk ezzel, ami nem igazán jellemző az internetes tartalomszolgáltatás világában. Arra láttunk több példát, hogy valaki a már létező, kép nélküli podcastját kirakja a YouTube-ra (egy állókép jelenik meg a videó helyén), de arra nincsenek támogató eszközök, ha valaki fordítva szeretné csinálni, azaz a videómegosztókra készít először látható rádió műsort (mondják még videós podcastnak is...), és abból csinálna hallgatható podcastot. Ergo már megint fordítva gondolkodtunk ezek szerint... Sebaj, immár minden eszközünk megvan ahhoz, hogy megfelelően frissíthessük műsorainkat.

Iratkozzatok fel a PosztmodeM podcastra!

(Szilágyi Árpád)

***

3 LÉPÉSBEN: Hogyan lehet hallgatni a weben (böngészővel) a PosztmodeM podcastot a Spotify.com-on?

1.) Nyissuk meg az open.spotify.com címet! (Vagy ha a spotify.com-ról indulunk, akkor az oldal alján kattintsunk a "Webes lejátszó/Webplayer" linkre!)

2.) A bal oldali menüben kattintsunk a Keresés/Search menüpontra, majd a felül megjelenő keresőmezőbe írjuk be, hogy PosztmodeM podcast! (Azért kell a podcast szót is beírni, mert enélkül mást ad találatként.)
3.) A megjelenő találatok között lesz a PosztmodeM logója, katt rá! Majd a megjelenő oldalon rá kell kattintani a KÖVETÉS/FOLLOW gombra. (Persze jelezni fogja, hogy regisztráljunk a Spotify szolgáltatásba - ezt ingyenesen is megtehetjük, nosza tegyük is meg!)
podcast.jpg
***
3 LÉPÉSBEN: Hogyan lehet hallgatni okostelefonon (Android vagy iPhone készüléken) a PosztmodeM podcastot a Spotify.com-on?

1.) A telefonunk alkalmazás áruházában (Androidon: Play Áruház, iPhone-on: AppStore) beírjuk a keresőbe: Spotify. Töltsük le és telepítsük az applikációt.

2.) Az applikációban az alsó sávon található Keresés/Search ikonra kattintva megjelenik a Spotify keresőmezője. Ide írjuk be, hogy PosztmodeM. (Ha nincs a találati listában a jól ismert logónk, akkor írjuk még a PosztmodeM szó után, hogy podcast.) Kattintsunk rá.

3.) A megjelenő podcast oldalon kattintsunk rá a követés/follow gombra. A megjelenő podcast oldalon máris lejátszhatók a műsorok.
podcast_okostelefonon.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr5816523844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása