Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Az informatikushiány lehetőség Magyarországnak

2018. augusztus 17. - Posztmodem

Hazánkban jelenleg több tízezer informatikusnak lehetne munkát adni, de nincs elég informatikus - főleg azért, mert a cégek toborzási és megtartó módszerei idejétmúltak. Fazekas Barbarától, az IVSZ digitális munkaerő- és oktatási csoportvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy 5-10 éves munkaerőpiaci változások gyűrűztek be az országba - márpedig ha az informatikai vállalkozások jól alkalmazkodnak a változásokhoz, akkor komoly lehetőségeket aknázhatnak ki, hiszen más országokban is kevés az informatikus.

***ÚJ! Barbara reagál a kommentelőknek - informatikushiány témában*** - https://youtu.be/XbZIkY-7wzY

A műsor további témái:
Okosóra vakoknak: nekünk is kell!
A nem létező arc és még három arc (Jön az ITBN '18)
Mennyi minden kerül elő egy folyómederből?!
Nyári játékélmény: Far Cry 5
Hányféle headset, hányféle valóság?
"Holografikus" kijelző plexilapokból

Íratkozz fel YouTube csatornánkra! Itt kattints a piros "Feliratkozás" (angol böngészőben: Subscribe) gombra: https://www.youtube.com/PosztmodeM 

 Lájkold Facebook oldalunkat! Itt: https://www.facebook.com/PosztmodeM

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr7914185993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkanélküli informatikus 2018.08.17. 23:01:51

Hiány volna informatikusokból? Én úgy veszem észre, hogy csak nagyvárosban élő + 40 évesnél fiatalabb + alacsony bérigényű + Facebook profillal rendelkező informatikusokból van hiány, az összes többi kategóriában még bőven van facér informatikus....

Technika Magnatovics 2018.08.17. 23:01:57

Informatikushiány? Hát persze.
Hirdetések a következőek:
- Tudjál mindent, Linuxtól az oracleig, mint rendszergazda
- Tudjál programozni mindenben
- Legyen mindenből vizsgád
- Tudjál hét nyelven beszélni
- 10 év szakmai tapasztalattal gyakornoki állás, ne legyél 20 évesnél idősebb persze.
- 150 bruttó + 10e Ft éves kafetéria
- 5 fordulós állásinterjú (5 fordulóban elkaszálnak).
- A jelölt már rég megvan, akkor csak időrtöltésnek jó, állásinterjun vehetsz részt.

Sajnos tapasztalat, irdatlan mellébeszélés ez

xxyyzzxxyyzz 2018.08.17. 23:02:01

Oke hogy keves az informatikus, de ehhez a cegek is hozzajarulnak, azzal, hogy kezdoket egyaltalan nem hajlandok foglalkoztatni. A tipikus allashirdetes ugy nez ki hogy 5-10 eves szakmai tapasztalatot kernek, egy mondjuk frissen vegzett informatikustol. Vagy pedig van ez a fizetos megoldas, hogy kifizetetnek az emberekkel 1 millio forintot valami kamu tanfolyamert, vagyis gyakorlatilag fizetni kell az allasert.

halaloszto 2018.08.17. 23:02:14

Micsoda? Máshol kevés az informatikus, és nálunk is kevés, és nekünk ez lehetőség?
Az a baj, hogy nem jelentkeznek többen a felsőoktatásba? Amíg elegen jelentkeznek, addig tökmindegy mennyien. Az a baj, hogy a képzési létszám egyáltalán nem nő az igénnyel.

szepipiktor 2018.08.17. 23:02:20

Soha nem értettem meg, hogy egy ilyen témát miér cenzúráz a szerző????
MI a fenétől rettegsz?
Idse nem írnak a trollok, így valószínűleg a más véleményeket akarod eltüntetni.
Már a téma is kamu, nem igaz, hogy informatikus hiány lenne, a betanított bérprogramozók kellenének, a külföldi bérmunkákhoz.
A aprogramozó azonban az informatika gyüjtőhalmazának az alja, a betanított munkás.
A környezetemben két tucatnyi magasan képzett, rutinos informatikai szakember található, mind pályaelhagyó, van aki magas képzettséggel SEGÉDMUNKÁS!!! csak minimálbéres iskolai rendszergazda melót ajánlgatnakj számára, míg ő egymaga többet tud, mint a megye összes informatika tanára, rendszergazdája...
Addig nem lesz előrelépés, amíg hozzánemértő ifjú HR-es hölgyekre bízzák a vadászatot.
Testközleből ismerem a végzős egyetemisták szkértelmét, maximum kis modulok elkészítésére alkalmasak, de azt is folyamatosn ellenőrizni kell, mert semmi tudásuk nincs. És most ezt gyorstalpalókkal akarják bővíteni, azt a szakmát, amihez sok évet kell tanulni majd sok-sok évig kell üzemszerűen dolgozni, tanulni.
Az egész kamu és hazugság, alkalmazni kellene a szakembereket és nemn féltékenységből kitiltani őket a szakmájukból! Mert a scriptprogramozás vagy ostoba mobilappok írogatása nem az informatika, ahogy a digitalizáció sem a robotok alkalmazása.
Ha nem cenzúráznák ezt a blogot, akkor vélhetően tömegesen lenne vélemény, amik persze ütnék a láthatóan propagandacikk tartalmát.
(Hozzánemértők beszélgetnek egy olyan szakmáról, ahonnan a szakembereket még kommentelés területén is száműzik.)

szepipiktor 2018.08.17. 23:04:03

Egyébként meg kérdezzék meg a Feketét, hogy miért a multat oktatják a felsőoktatásunkban!?
Miközben nyugaton már más a módi, majd amikor kapcsolóüzemben átváltanak a múltik, akkor a most kitenyésztettek hirtelen semmire sem lesznek alkalmasak, mert nem a SZAKMÁT tanítják számukra.

szepipiktor 2018.08.17. 23:22:42

@Technika Magnatovics:
Kb. egy éve felhívott egy ismerősöm, hogy buli van náluk, ott mulat egy nagy pénzügyi cég vezetője. Profi informatikust keresnek, érdekel-e? Átküldik a álláshirdetést.
(szokásos HR-es -> fejvadász potál a mindenhez értő HR-esekkel -> vissza a bank HR-eséhez... )
A hirdetés HÁROM egymást ütő szakterületet kért!!!!
Természetesen adott tapasztalattal és életkorral.
Azaz az az életkor kizárta, hogy akár kettő szakterületet ismerhessen olyan szinten, amit előírnak.
Kb, keresnem 30 alatti hivatásos autóbusz, repülőgép és tengeri hajóskapitány, a szakmákba 15 éves gyakorlattal.
EZ KERÜLT HIRDETÉSRE és egy darab rendszergazdai funkciót ajánlottak.
A hirdetés egy senior informatikai vezetőt feltételezett három megfelelő 40-es szakemberrel!!! És bérrel...
Na ilyen informatikusból valóban hiány van, mert ilyen nincs, így lehet kamuzni a tévékben a médiában.
Itt külföldi multiknak keresnek a mai trendnek megfelelő (linux, webes környzet, PHP, Java stb., illetve speciális egyedi szakalkalmazások) betanított programozókat, akik olcsóbban megcsinálják a melót.
És ehhez tenyésztik még ma is a "szakembereket" és nem a jövőben várható, már látható feladatokhoz, környzetekhez.
.
A fiam zseni az informatikában, de kijelentette: soha nem akarja azt tanulni vagy dolgozni benne, mert nincs kreativitás igény! Elmehet akkor esztergályosnak, abban is van annyi kihívás, ha napi 1000 valamit kell legyártania...
Igaza van, hiszen azok, akiket keresnek, nem tudnak egy kkv számára egy irodai alapalkalmazást elkészíteni, mert semmi szakmai tudásuk nincs hozzá!
.
Évekkel ezelőtt a Lurdy házban az MS konfrenciákon hangzott el, hogy az a jó programozó, fejlesztő, aki NEM a megrendelő igényeit nézi, hanem
a) ráerőlteti a saját akaratát
b) soha nem készíti el a végső változatot.
Azaz nem kell dolgozni, hiszen a saját klisét kell ráhúzni a megrendelőre és évekig lehet fejni, hiszen mindig kell javítás, módosítás.
Na ma EZEK a keresettek és azok, akik a munka helyett napi 6 órát mítingelnek a laptopjaikkal, adminisztrálnak, igazolásokat írnak.
Ez az elvárt szint, de ezek nem informatikusok.

ubermeister 2018.08.18. 00:53:19

Kevés a valódi informatikus, sok egyszerű kódoló van akiket valamiért programozónak neveznek, holott nem egyszer azt se tudják mit csinálnak. Mivel nem ismerik a rendszert, van hogy még azt a részt sem mélyrehatóan amivel foglalkoznak, ezért képtelenek használható megoldásokat szállítani. Az indiai mindig mindent olcsón bevállal, nagyon alázatos, és mindig türelmet kér a legegyszerűbb kérdésnél is amíg kerít valakit akinek legalább halványan dereng miről is beszélek a saját terméke kapcsán.
Ismerek céget ahol elkezdtek egy "forradalmi" projektet (pár éve már külföldön mások megcsinálták, akkor nem volt érett rá az ottani piac, bukott is), jöttek is a wannabe nagyonmenő homeoffice, meg kötetlen munkaidő, meg kutyám nyalogassa a golyóimat nagyon-startup-feeling csávók, meg magukat architektnek nevező egyének nulla tapasztalattal hogy megcsinálják.Ezután összeraktak valamit, ami a szükségesnél 5X nagyobb erőforrásból valahogy elketyeg, egészen addig amíg nem csinálsz rajta biztonsági tesztet, és nem akarod auditálni az iparágban kötelező igen szigorú szabványok szerint, mert azokat a "szakértők" startup wazze felkiáltással skippelték.
Az hogy az anyavállalat 10 projektet adna de mi csak kettőt hozunk el nem biztos hogy arról szól hogy milyen jók vagyunk, hanem hogy a cég azokra nem szívesen áldoz több anyagi erőforrást, az olcsóbbak viszont nem értenek hozzá. Az lenne az igazi ha a top projekteket akarnák ide allokálni nem csak a "tömeggyártást".
Meg kellene fizetni a versenyképes embereket főleg a fejlesztési piacon ahol tényleg szinte bárhonnan dolgozhatsz, bár a rendszerfelügyelet/infrastruktúra üzemeltetés is nagyrészt bárhonnan végezhető, viszonylag ritkán kell szervertermet látogatni (Vasmunkához általában elég egy értelmesebb level1 felhasználó )

Sequoyah 2018.08.18. 10:40:01

@Technika Magnatovics:
Latom te sem jartal meg az informatikus-szakma kozeleben. 150.000? Ne nevettess, mar a tapasztalattal nem rendelkezo firssdiplomasoknak is 2x ennyit ajanlanak LEGALABB. Kotelezo tapasztalat? Feneket, ha van eszed akkor mar felvesznek, es ok majd megtanitanak programozni.
Az meg aki mindent tud (tobb nyelven programozni, es atobbi...) annak inlabb mar milliot ajanlanak, ha lenne.

Valoszinuleg az a baj, hogy pocsek programozo vagy, ezert nem latsz semi ertelmeset. Es ez egy olyan szakma, hogy egy pocsek programozo egy egesz csapat munkajat le tudja huzni. 10 pocsek programozo nem tudja kivaltani 1 jo munkajat. Ezert ha nem talalnak MEGFELELO embert, akkor inkabb el sem inditjak a projected, minthogy alabb adjak, es szarul csinaljak meg a projected.

Megfelelo emberek marpedig leteznek, nezz csak korul nagyobb cegeknel, pl EPAM. Szoval semi lehetetlent nem kernek. Csak hat keves a kepzett ember a piacon. Nem is csoda, mert a teljes oktatasi rendszer visszafele fejlodik, nem elore.

Sequoyah 2018.08.18. 10:40:25

@xxyyzzxxyyzz:
A nagyobb cegek ma mar inkabb sajat maguk oktatjak az embereket, mert hamarabb talalnak jo eszu kezdod, mint tapasztaltat. Szoval igenis egy kezdonek nagyon jo eselyei vannak.
Persze ceges oldalrol sok olyat latni, hogy a kezdo is milliot kozelito fizetesi igennyel all oda, mert azt hallotta hogy ennyit lehet keresni. Az hogy atlag feletti fizut kapnak tapasztalat nelkul, es meg oktatjak is oket cserebe, az egyeseknek mar nem eleg:) Aztan meg jonnek panaszkodni a cegekre...

vergyula 2018.08.18. 10:41:02

@Technika Magnatovics: úgyis mondhatnánk, hogy az elvárások között ott van az acronymfinder.com teljes adatbázisa IT kategóriában. Egyébként kicsit azért árnyaltabb a kép. A cégek mindenfélét beleraknak az elvárásokba, olyanokat is, amivel esetleg soha nem lesz dolga a pályázónak, ha felveszik. És ideális esetben ezt a kiválasztásnál is figyelembe veszik. Ha valaki az elvárt 5 dologból 4-hez ért, vagy akár 3-hoz, akkor fel lehet venni, a többit majd megtanulja, ha kell. Vagy teszem azt elvárás a jártasság Oracle-ben, amit a pályázó még sosem látott, de egyébként 10 éve DB adminként dolgozik, akkor nem jelent nagy kockázatot az alkalmazása.
Amúgy a pályázók ugyanezt csinálják az önéletrajzukkal. Amiről már hallottam valahol, ahhoz értek, tehát beírom a CV-be. Vagy pl. igazából sosem foglalkoztam Javaval, de egyszer módosítani kellett egy Javaban írt weboldalt, és sikerült. Ergo tudok Javaban programozni, mehet a CV-be.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.08.18. 10:41:34

@szepipiktor: attól, hogy valaki tud minecraftozni meg nagy király a pubg-ben még nem informatikai zseni. Kezdje el tanulni, aztán, ha akkora zseni, 10 munka fog az ujjára akadni, ahol kreatívkodhat. Aki itt fentebb az elvárások miatt nyöszörög, az valószínű szakmailag nem túl jó, mert különben nem az álláshirdetéseket nézegetné, hanem valahol dolgozna nagy lóvéért, ha meg váltani akar, akkor őt keresik, el se jut az ilyen hülye KKV-s vagy közigazgatási álláshirdetésekig.

kalbász 2018.08.18. 10:41:48

Ha nem előcenzúráznál, akár még érdekes is lehetne a blog.
Kialakulna vmiféle párbeszéd, az ember visszanézne napjában többször is.

Így meg pangás van. Mitől tartasz? Ha valami nem tetszik moderáld utólag.

alfacharlybravo 2018.08.18. 10:41:58

@xxyyzzxxyyzz: A cég kényszerített egy tanfolyam elvégzésére olyan témában amiről halovány gőzöm sem volt és aláírat-attak egy tanulmányi szerződést 1,4 Millió forintról meg két évet.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.18. 10:42:01

Talán a cégek saját képzéseket is indíthatnának, ha nincs elég szakember..

zapotec 2018.08.18. 11:14:29

Én sem hinném, hogy akkora hiány lenne, pedig lassan a csapból is ez folyik.
Mérnöktanár vagyok, de elegem lett az oktatásból 10 év után.
Multinál sose dolgoztam, de tudom, hogy mivel jár.
Tanultam sok programozási nyelvet, SQL-t, angol középfok, német alapfok. Access, Excel magas szinten (VBA, pivot is)
Azt gondoltam, majd lecsapnak rám, és a hiányzó dolgokat megtanítják, mivel egy nyelvben sem mélyedtem el.
Az egész nyaram az álláskeresésről szólt, sok helyre elküldtem a CV, leginkább telko cégekhez, junior és elemző posztokra, nem elszálltan. A legtöbb válaszra sem méltatott, egynél volt telefonos interjú, küldtek tesztfeladatot, amit jól és gyorsan megoldottam, de azóta sem (1 hónapja) jelentkeztek.
Jól pofára estem, mert az ilyen jellegű hírek alapján nem erre számítottam!

Wildhunt 2018.08.18. 14:44:22

@Sequoyah: ne a haverok sör melletti sztorijaiból indulj ki. Amiről te beszélsz, az max. 10%.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.08.18. 14:44:37

@zapotec: tehát nem tudsz programozni, tanulni elég sokan tanulták, az semmit nem jelent. Excel-hez Mancika is ért, az nem nagy tudomány, egy programozónak ráadásul nem is kell érteni hozzá. Angolul annyira tudsz, mint egy középiskolás, németül meg gyakorlatilag semennyire....ez azért még semmilyen szempontból sem az az állapot, ami után kapkodnának. Ha legalább egy nyelvet tudnál jó (nem középfokon) és az a német, meg mellette lenne az, amiket írtál, akkor már esetleg...

ubermeister 2018.08.18. 14:44:52

@zapotec
Azért mert a hozzád hasonlóak tömegével nem találnak informatikusi állást a hiány még létezik. Amit leírtál az már a kétezres évek elején idejétmúlt volt, excel meg access az felhasználói program mint a word, powerpoint még VBA mellet is. Jó esetben egy help/service desk állás még megfogható lehet, de attól hogy sok nyelven tudsz köszönni meg teát/kávét/sört kérni még nem vesz fel és tanít ki tolmácsnak senki. Azt kell mondanom hogy olyan messze vagy a valódi informatikától, mint akik azt hiszik hogy a youtube/snapchat/facebook felhasználó már nem digitális analfabéta.
Devops szemlélet meg a Sci-fi kategória...

vergyula 2018.08.18. 14:44:59

@zapotec: Nekem úgy sikerült annó a pályát elkezdeni, hogy elfogadtam a legalja prosztó infós melót, ahova egyébként szakirányú végzettség nélkül is felvettek bárkit. Csak pár hónapig maradtam, de az önéletrajzomban jól mutatott, már nem voltam kezdő.

lobaszopiatej 2018.08.18. 14:45:08

A köv. a gond:
- kész, friss tapasztalattal rendelkezőt keresnek abban a technológia mixben (amiből sok van és állandóan váltzik), aki pontosan azt tudja amire éppen az adott termék támaszkodik. Holott sok hónap kell még ahhoz is, hogy a régi team-be, terméket megismerve beilleszkedjen. (Bocs, de amelyik munka nem igényel elmélyülést, az az én szememben segédmunka...)
- állásinterjús tesztekre veszik fel az embert, nem a valós problémák megoldására - ezek túlszűrnek
- terjed az Agile. Ez azt jelenti, pattogós mitugrász sablonmunkára vesznek fel, mivel elmélyültebb kutatásra az Agile alkalmatlan. Menedzsertúltengés lesz, meg veszekedés egy idő után miért nem haladunk, mivel a 2 hetes release cycle-ok komoly fejlesztésre túl rövidek, legfeljebb a paramétereket tuningolják meg bugot javítanak ennyi idő alatt.
- sokszor tényleg csak a zseniknek jut a másfél milla nettó, de nekik egyébként tényleg. Persze jól hangzik, hogy az adott cégnél ennyi a fizu.
- valójában csak tesztelni vesznek fel (még ha ezeket automatizálni is kell), de ezt nem tudod előre. Tesztelés = karrier bukta.
- fluktuációra vesznek fel (előző delikvens nem bírta, te se fogod) de nem is akarnak sürgősen mert be van tervezve hosszú távra, hogy az adott pozició az ilyen fluktuálós.
Azért lehet találni normális munkát, de bele kell fektetni a keresésbe a tanulást és energiát, pont úgy mintha dolgoznál munkanélküliként is.

Melki 2018.08.18. 14:45:14

Nem tudom, hogy ki melyik univerzumban él, engem nagyjából naponta megtalálnak valamilyen állással linkedinen.

Tapasztalataim szerint a cégek 99%-a nagyjából minden hülyét felvesz akár senior pozícióba is, akinek IT-sként nehéz munkát találni, annak szerintem érdemes leülni pár hónapot gyakorolni akár egy open source projecttel, akár valamilyen programming challangees oldalon (Hackerrank, Codingame, leetcode etc).

BettyBlue 2018.08.18. 14:45:20

Pár dolgot tisztázandó: a legtöbb cégnél a recruiterhez kerülő pozíciók leírását a szakmai vezető/team leader készíti, vagy ő adja hozzá a paramétereket. Ha szerintetek irreális elvárásokat fogalmaznak meg egy pozíció kapcsán, akkor arról általában pont a szakmai vezető tehet, aki mindent szeretne egy személyben, olcsón és tegnapra. Dolgoztam recruiterként ezen a területen, elképzelhetetlenül sok egyeztetésünk volt ezzel kapcsolatban, és istennek se ment át, hogy aki az adott cégnek kellene, az nem létezik. Érdekes módon ezt a multik és a külföldi cégek vagy startupok értették meg előbb, a magyar középvállalkozások meg nem. Sírtak is, amikor a munkavállalóik leléptek, és nem találtak a helyükre senkit. Három pozícióra nem lehet egy embert felvenni, még teljesen átlagos fizetésért sem, mert ugyanannyiért el tud menni a jelölt játszótér-irodába, homeoffice-olni meg startupozni plusz részesedésért (ami vagy bejön, vagy nem, de a startup-felár elég általános).

Aki szerint a scriptírás meg a mobilapp a legalja a programozásnak, az nagyon sokszor a múltban él. Ma már senkit se érdekel, hogy te milyen különlegesen magas szinten értesz egy elavult technológiához, ha összesen öt ilyen szakember kell a magyar piacon (az mondjuk sok pénzért), és a hiányterület túlkínálati oldalára kerültél, mert az öt pozícióra száz korrekt szakember jut. Nem az informatikusokból van hiány, hanem azokból, akik ahhoz értenek, ami ma vagy holnap kell a piacnak, de ezekből tényleg kellene tízezer vagy több.

Nem hiszem azt sem, hogy mindenhová 5-10 év szakmai tapasztalat kellene. Kétéves főállással 23-4 éveseket helyeztem el senior pozíciókban, olyan fizetésért, amiből összejön a budapesti lakás két év alatt. Olyan friss technológiákhoz értenek olyan rálátással és erős belső motivációval, ami simán üti a magas munkamorált meg a rutint, mert abba majd belejönnek, de az újdonságokkal elboldogulnak egy-két hét után. Szerintem egy idősebb és tapasztaltabb szakember is simán megoldaná az új és változó környezethez való alkalmazkodást, a rutin is mellette szólna, ha nem lenne eltartott kisujjú, mindent jobban tudó, mindenkit hülyének néző, sokszor angolul se kommunikáló, szűkagyú barom. Aki kivétel, az meg betegre keresi magát. Csak hogy értsük a nagyságrendeket: egy 30 körüli, megbízható, önképzésre hajlamos szakember nettó millió fölött is tud keresni.

Ragasits 2018.08.18. 14:45:26

A cikkel és a hozzászólásokkal kapcsolatban szeretném pár gondolatomat megosztani:

Első körben el kellene dönteni, hogy informatikus vagy programozó hiány van? Az informatikus szakmán belül nagyon sok szakterület van, mint pl. a programozás. PL. egy hálózatos kolléga nem tud kiváltani egy programozót, de ez fordítva se működik. A világ a specializáció irányába tart, így már a programozáson belül is külön szakirányok vannak, amelyek között egyre nehezebb az átjárás, de persze nem lehetetlen. Itt egy bizonyos méret felett a polihisztorokat el lehet felejteni.

Az elmúlt 20 évet programozással töltöttem, így a továbbiakban csak arról tudok nyilatkozni.

Úgy gondolom, hogy maga a programozás művészet, ahol nagyon fontos a kreativitás és az alkotás öröme. Ez a szakma egy életforma, aminek fő feltétele a folyamatos tanulás. Itt a szakmát kb. minden öt évben majdnem hogy újra kell tanulni, ahol nem számít, hogy hány év szakmai tapasztalat van az ember mögött. Persze el lehet lenni egy ezeréves rendszer folyamatos reszelésével is egy darabig, de ha ez a munkahely véget ér, már nem lesz meg az a piacképes tudás, amivel el lehet helyezkedni máshol. Másrészt, itt az ember munkaidőn túl is azon gondolkodik, hogy hogyan lehetne az adott feladatot szebben, jobban, egyszerűbben megoldani. Én ezen téren szerencsés vagyok, mivel a munkám egyben a hobbim is. De akinek nem az, és nem tud bevállalni napi 1-1 órát a folyamatos önképzésre, az inkább keressen más foglalkozást.

Korábban rendszeresen foglalkoztam gyakornokokkal, de tisztelet a kivételnek sajnos nagyon kevés esetben volt meg az a tűz, ami ehhez a szakmához kell. Sok esetben hiányzott a kreativitás és az önálló problémamegoldás képessége. Ezt egy pár hónapos tanfolyamon nem lehet megtanulni. Erre részben születni is kell.

Mindenhol azt hallani, hogy mekkora fizetések vannak, de ezek a fővárosi fizetések, melyek lassan ugyan utolérik a nyugati béreket, de az ország nem csak egy városból áll. Vidéken a bérek a töredékét se érik el az emlegetett hatalmas összegeknek, másrészt helyben nagyon munkalehetőség se nagyon van. A távmunkának ebben az országnak nincsen kultúrája, pedig ebben a szakmában lehetne létjogosultsága. Így ha a vidéki kolléga ha már kötözésre adja a fejét akkor nagy valószínűség szerint országot is fog váltani.

Szerintem nincs programozó hiány. Kereslet és kínálat van, amihez a munkáltatónak is alkalmazkodnia kell. Miért váltson valaki irreális elvárásokért, kevesebb pénzért, rosszabb munkakörülményekért munkahelyet? Előző munkahelyemen folyamatos stressz, és nyomás alatt, sokszor meg kaptam, hogy el lehet menni, ha nem tetszik. Vén fejjel el is mentem, egy másik országba, ami utólag szakmailag életem egyik legjobb döntése volt.

Sequoyah 2018.08.18. 14:58:53

@zapotec:
"Multinál sose dolgoztam, de tudom, hogy mivel jár. "
Na mond mivel jar?

"SQL-t, angol középfok, német alapfok. Access, Excel magas szinten (VBA, pivot is) (...) a hiányzó dolgokat megtanítják"
Oke, szoval a fenti lista alapjan ez eddig 0 piackepes tudas, tehat mindent meg kene tanitaniuk. Miert Kellett volna lecsapniuk rad?

" küldtek tesztfeladatot, amit jól és gyorsan megoldottam, de azóta sem (1 hónapja) jelentkeztek."
Esetleg azon elgondolkoztal, hogy a megoldasoddal nem nyugozted le oket? Az nem az o hibajuk hogy elbuksz a teszten, es nem vagy eleg jo...

Azt ajanlanam, hogy inkabb melyedj el 1-2 olyan programozasi nyelvben, ami piackepes. Nezd meg a hirdeteseket hogy kiket keresnek. Pl a mi cegunknel Java, Javascript vagy iOS programozoi tudassal barmikor el tudsz helyezkedni, HA eleg jo vagy bennuk.

Laca1558 (törölt) 2018.08.18. 16:04:40

Az ideális jelölt:
- végzettség nélküli pályakezdő
- ezért havi 100 nettó, aminek egy része kafiban jön
- 10+ év szakmai tapasztalat a legismertebb technológiákban
- 5+ év üzemeltetési tapasztalat
- tárgyalóképes angol
- jó csapatjátékos, extrovertált személyiség, jó problémamegoldó képesség, magabiztosság, stb stb...

Komolyra fordítva a szót:
A fő probléma a pénz. Az informatika teljes mértékben nemzetközi, kis túlzással mindegy, hogy kinek és honnan dolgozol. Ergo: nem fizetnek meg > van sok állás > a delikvens elmegy

Mivel kevesen vagyunk, a meglevőkből akarják kihajtani azt a munkát, amit régen több ember végzett el. Sok a túlóra, mindig minden tegnapelőttre legyen meg. Túlórát persze nem fizetik ki, mert úgy már nem éri meg. Ergo: sok az ingyen túlóra és örökké hajtás van > van sok állás > a delikvens elmegy

Ha fizetnek, akkor nem akarnak rendesen bejelenteni. A fizu egy része vagy borítékban jön, vagy kafiban. Vagy valamilyen más módon foglalkoztatnak, de semmiképpen sem alkalmazottként olyan kondíciókkal, ahogy valójában dolgozol. Ha táppénz, vagy szabi kell, akkor arra szóbeli megállapodások vannak. Az erre az időszakra neked járó pénzre jogilag semmilyen lehetőséged nincs (mert papíron nem is jár), ha a cég úgy dönt nem adja oda. Arról nem is beszélve, hogy mennyi lesz a nyugdíjad, ha egész életedben minimálbéren voltál bejelentve. Ergo: zűrös a fizetés > van sok állás > a delikvens elmegy.

A második probléma a kiválasztás. Egész sereg cég szakosodott arra, hogy megfelelő munkaerőt a megfelelő helyre jutassák el. Ezzel az a baj, hogy sok cégnél az első körben olyan emberek kérdeznek szakmai dolgokról, akiknek amúgy gőzük sincsen, hogy az micsoda. Fölírnak nekik hárombetűs varázsszavakat, amiket meg kell kérdezniük a jelölttől. Ha az visszakérdez, akkor ott megállt a beszélgetés. Vagy teljesen irreleváns részletekről faggatják a jelöltet, aki megunja és egyszerűen feláll a tárgyalóasztaltól. Ha valaki több céghez is beadja a CV-t, és az egyik helyen egyből szakember felvételiztet. Akkor ott lehet, hogy már a bérről tárgyalnak akkor, amikor máshol még Prüntyőke reprezentálja a team leadernek az első körös screeningről készült reportot.

Melki 2018.08.18. 16:45:06

@Laca1558:

"Az ideális jelölt:
- végzettség nélküli pályakezdő
- ezért havi 100 nettó, aminek egy része kafiban jön
- 10+ év szakmai tapasztalat a legismertebb technológiákban
- 5+ év üzemeltetési tapasztalat
- tárgyalóképes angol"

Az én tapasztalatom:
- Végzettség mindegy
- Fizetés: Szinte bármennyi, csak jöjjön már egy nem teljesen szerencsétlen jelentkező.
- Tapasztalat: Mire célzol? Senior pozícióhoz nyilván legyen sok tapasztalatod, junioroktól semmilyen tapasztalatot nem várnak el szinte sehol.
- Angol: Merj megszólalni, tök mindegy hogy mennyire töröd. A programozás nyelve az angol, aki képtelen egy értelmezhető mondatot kinyögni angolul, azzal nagyon nehéz bármit kezdeni.

" jó csapatjátékos"
Igen, lehessen veled együtt dolgozni, ne legyél sértődékeny, ne vedd személyes támadásnak ha át kell írni valamit a kódodban, mert nagyon sokszor a jelentős részét módosítanod kell majd és senkinek nincs kedve sértődékeny óvodásokkal együtt dolgozni.

" extrovertált személyiség"
Hol? Senkit nem érdekel, minden eddigi munkahelyemen a programozók legalább fele introvertált volt, a vezetőségben is.

" jó problémamegoldó képesség"
Mivel azért vannak adott esetben milliós fizetések, hogy problémákat oldj meg, ezért szerintem ez elégé magától értetődő.

"magabiztosság"
Mire tetszik gondolni?

"A fő probléma a pénz."
"Ha fizetnek, akkor nem akarnak rendesen bejelenteni. "
Érdekes, engem mindenhol bejelentettek, jó fizukat is adtak és még nem volt olyan munkatársam, aki hasonlókra panaszkodott volna. Ha nem akarnak bejelenteni elmehetsz máshova, van végtelen munkalehetőség.

"Ezzel az a baj, hogy sok cégnél az első körben olyan emberek kérdeznek szakmai dolgokról, akiknek amúgy gőzük sincsen, hogy az micsoda."
Én még ilyennel nem találkoztam, szakmai kérdést csak technikai embertől kaptam, ha valahol ilyen van, az egy komolytalan cég, menj máshova.

Tényleg nem értem hogy az itteniek hol élnek, a legtöbb szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégnél szinte folyamatos a felvétel, mert sosincs elég nem használhatatlan jelentkező és jellemzően nekik kell lejjebb adniuk az igényeikből.

Kérdés a fanyalgóknak: Ha szerintetek irreálisak az elvárások, de valahogy adott esetben több száz ember most is ott dolgozik, akik ezeknek megfeleltek, akkor nem lehet, hogy azok az elvárások mégsem irreálisak? :)

Mérges 1234 2018.08.18. 17:34:53

Mi ez a siras itt, nekem 2 ev hobbi programozoi tapasztalatom volt csak, es ket honap alatt eladtam magam 3 helyre, a legroszabb ajanlat 600 brutto volt, a legjobb 720 brutto, azota eltelt 2 ev, mostmar 850 a bruttom, kafetera 60 havonta, +1 havi bonusz. Es meg csak most kezdem magam kozepes szinten tudo embernek mondani.

Igaz a hobbi projektjeim is, open cv, open gl, keveske shader, mikrokontrolleres dolgok stb. voltak. Illetve ertelmesen tudtam emgoldani a teszt feladatokat.

Szoval ha legalabb kozep szinten ertesz hozza sok olyan ceg van mar, ahol nem csak a tapsztalatot lesik, hanem azt, hogy tudsz gondolkodni, es szepen kodolni. Persze ezert dolgozni kell. En ket honapot tettem bele nagyon kemenyen de meglett az eredmenye.

Mas is meg kell tudja csinalni.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.18. 17:35:51

Korunk hőse, az informatikus..

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.08.18. 17:51:16

Először is jó lett volna tisztázni, hogy ez az egy percben összefoglalható kis riportocska NEM informatikusokról beszél, hanem programfejlesztőkről. Nagyon nem mindegy. Ezt a jelenlévő okosok esetleg tudhatnák. Az "informatikus" egy csomó szakterület ma már elég jelentéstelen összefoglaló neve. "Adminisztrátor", "szerelő", "pedagógus", ezek sem mondanak sokat arról, hogy az illető mit is csinál.

Ahogy @Technika Magnatovics: rögtön jól rámutatott, a fejlesztőkben való hiány egyik fő oka, hogy egyszerre kellene számos területen jártasnak lennie annak, aki aztán napi 10-12 órában ugráltatható – lásd "fiatal", "teherbíró" és "rugalmas munkaidő" alatt a hirdetésekben. Aztán csodálkoznak, hogy alig találnak jelentkezőt?

Az is a bajok okai közé tartozik, hogy elterjedtek a legendák a milliós fizetésekkel a tapasztalatlan gyerekek zsebét tömő cégekről. És a gyerekek ezeket elhiszik, és abban a hitben ringatják magukat, hogy az iskolapadból rögtön középvezetői pozícióba fognak beesni, sok fizetéssel. Amikor az ajánlatokban nem ezt látják, azt hiszik, hogy majd találnak olyat is, és passzolnak. Aztán elmennek gályázni egy hamburgerájba, csak átmenetileg, amíg megtalálják az álommunkát.

Fejlesztőket főleg azok keresnek hetekig olvasható apróhirdetésekben, akik egyébként nem találnak. És azért nem, mert mindenféle ritkán használt, kevéssé ismert alrendszerekre vagy nyelvekre keresnek igavonókat.

@Sequoyah: "ha van eszed akkor mar felvesznek, es ok majd megtanitanak programozni."

Mutass már nekem néhány ilyen ajánlatot! Engem is érdekelne. Én valahogy nem ilyeneket szoktam olvasni.

Arról, hogy fejlesztőket nem olyan könnyű találni, a sokféle ismeretigény miatt, részben a szakma is tehet. A fejlesztőrendszerek kereskedelmi termékek, a gyártóik új meg új verziókat, kiegészítőket, a korábbiakkal a kellő mértékig inkompatibilis nyelveket tolnak a piacra. A képzés mindig az éppen divatos nyelveken és motorokon zajlik, pár évig, aztán máris jön az új divat, mert a divatok teremtői termelni akarják az újabb pénzt ugyanannak a tizenkettedik még fejlettebb verziójával, és onnantól néhány évfolyamnyi diák már megint valami új dolgon nő fel. A mindeközben zajló variálásokat pedig félévente tanulják a már végzettek. Miközben a programfejlesztés elvei az elmúlt ötven év alatt mindössze néhány igazán komoly változáson mentek át, ha lehántjuk a kamurétegeket. Azok, akik aktív fejlesztők, gondolják át, hogy az elmúlt néhány évben csak a saját területükön hány új eszközzel találkoztak, és hányat lehetett volna ezekből korábbiak kompatibilis bővítésével kiváltani.

Hogy jön ez ide? Ha egy fejlesztők után hiába könyörgő cégnek nincs annyi esze, hogy ne a feltételeikhez keressék az éppen azokat teljesíteni képes fiatal, teherbíró, rugalmas munkaidőben hajtható jelentkezőket, hanem a saját fejlesztéseikhez használt munkakörnyezetet tereljék racionálisan, a tömegesen oktatott eszközök területére, akkor ne panaszkodjanak annyit. Az nem vezet jóra, ha hagyják burjánzani azt a szokást, hogy az éppen meglevő fejlesztőik felfedeznek maguknak valami új játékszert a fejlesztőeszközök között, és teljesen beállnak azok használatára, nem törődve azzal, hogy a kódok további fejlesztése pár év múlva már szinte muzeális cuccok ismeretét fogja megkövetelni az új dolgozóktól.

Ha felismertük, hogy a riport, és ezek szerint a rengeteg szabad munkahelyről mesélők informatikusok helyett valójában programozókra gondolnak, akkor azt is érdemes lenne felismerni, amit néhány "Nagy" már kezd gyanítani: az újszerű dolgokat kidolgozó programfejlesztői munka bizony nem végeztethető kötelezően 8-tól 5-ig egy neonvilágítású egérlabirintus nyüzsgésében, mert a programozó nem feltétlenül a papírgalacsinokkal dobálózó, a forgószékén kávét boldogan szürcsölgető nyikhaj. Középkorú, éjszakáig töprengő, csendre vágyó programozók is vannak, akik mélyen hatásfokuk alatt fognak dolgozni, ha a szokásos hivatalnokmalomba kell belekényszerülniük. A távmunka lehetőségének emlegetése egy ide tartozó irányvonal, bár a távmunka nem mindig jó, mert a programozó egyedül hagyva nem fog sem dolgozni, sem fejlődni. Egészen kis, elzárt és békében hagyott csapatok a leghatékonyabbak, hacsak nem az ipari mennyiségű weboldalkódok gépelését tekintjük programfejlesztésnek. A fejlődés igényli azt, hogy az ötleteit egy kollégéjával megbeszélje, és hogy egymás hibáit megtanácskozással egybekötve kijavítgassák. A programozónak nem kell csapatépítő tréning, mert pár olyan ember, akit a programozás érdekel, anélkül is csapattá válik. Ha meg mégsem, akkor a tréning sem segít. A training idomítást vagy kiképzést jelent.

Melki 2018.08.18. 18:10:38

@Androsz:
"Az is a bajok okai közé tartozik, hogy elterjedtek a legendák a milliós fizetésekkel a tapasztalatlan gyerekek zsebét tömő cégekről. "

Én ilyet sehol nem olvastam, mindenhol azt írják, hogy egy pályakezdő budapesti fizetés bruttó 350-500 körül van, a milliós+ fizetés nyilván senior fizetés. Mégis hol írtak olyat, hogy egy pályakezdő milliókat fog keresni? :)

"Fejlesztőket főleg azok keresnek hetekig olvasható apróhirdetésekben"

Hetekig? Ez komoly? Nem árufeltöltőkről beszélünk, a megfelelő ember megtalálása alsó hangon hónapokig eltart, ahol jobban megszűrik az embereket néha fél-1 évig is. És ez így van jól, akivel minden nap együtt kell dolgoznom, attól elvárnám, hogy legyen jó és ne az első selejtet vegyék fel mellém.

"aki aztán napi 10-12 órában ugráltatható – lásd "fiatal", "teherbíró" és "rugalmas munkaidő" alatt a hirdetésekben."

De fura, a rugalmas munkaidő nálam mindig azt jelentette, hogy akkor jövök-megyek amikor akarok, amíg haladok a feladataimmal és nem élek vissza ezzel a lehetőséggel senkit nem érdekel.

Amúgy komolyan elhiszed, hogy bár több tízezer programozó megfelel azoknak az "irreális követelményeknek" (=ne legyen teljesen hülye) és simán elvan az iparban, de igazából nem veled van a probléma, ha szerinted irreális, hogy érts ahhoz, amire felvesznek?

Bocsi de milliós fizut nem fognak hozzád vágni azért, mert te bár nem értesz semmihez ami a cégnek kéne, de nagyszerű fejlesztőnek tartod magad.

@Mérges 1234:
Te valamit félreértettél, nekem úgy tűnik, hogy ők úgy szeretnének magas fizetést, hogy nem szánnak energiát a szakmai fejlődésükre, csak alanyi jogon vegyék fel őket és tanítsák meg mindenre.

Mérges 1234 2018.08.19. 00:06:46

@Melki

Ket kollegam is van, aki nap, mint nap elmondja, hogy o vezeto akar lenni, de mindegyik 10 eve a szakmaban van es nem tudnak annyit, mint en. Nem akarnak tanulni, fejlodni, csak veyetok akarnak lenni. Mikozben a vezetoink ayert olyanok, hogy szakmailag elege oda teszik magukat es kepzik magukat. Szoval kell az a tuz, hogy az ember akarjon jobb lenni, ne csak tobb fiyetest akrjon. En magam, sokkal tobbet szeretnek tudni, de nem a tobb penz miatt, hanem mert szeretnek jo lenni. Sokan meg elobb akarnak tobb penzt, es nem akarnak jok lenni. Pedig ugy tunik anelkul nincs sok love, ha nem vagy jo.

kiskutyauto 2018.08.19. 00:06:53

IT-s hiány ide vagy oda... ez nő ÉSZBONTÓAN DÖGÖS!!!!!

nyuuton 2018.08.19. 11:00:54

Egy biztos, valami nem stimmel ezzel az informatikus hiannyal, valaki nem mond igazat.
Fel eve nezem a programozoi allashirdeteseket. A legtobb hirdetesben 3-5 esetleg 10 ev tapasztalattal keresnek embereket, kezdoknek eselyuk sincs. A legtobb ceg honapok ota, fel eve hirdet, tehat ugy nez ki, mintha fel ev alatt sem talaltak volna embert. Az eleg hihetetlennek tunik, hogy egy ceg fel eve nem talal embert, es eszukbe sem jut, hogy ennyi ido alatt siman kikepezhettek volna par kezdot az igenyeiknek megfeleloen. Szoval ezek vagy az allasportalok kamu hirdetesei, vagy a cegek adnak fol ilyen kamu allasokat ki tudja miert. mert nem hiheto, hogy egy ceg akinek termelnie kene fel eveket varakozon az idealis jeloltre. A franc tudja mi folyik itt, szerintem fel evnyi hirdetes tobbe kerul mint amennyit be kene fektetni egy uj dolgozoba.

Sequoyah 2018.08.19. 11:01:02

@Androsz:
EPAM-nal biztosan vannak kepzesi programok. Egyik volt kollegam epitomernoki vegzettseggel, hobbiprogramozokent ment oda. Elso kb 3 honap (ennek reszleteit nem ismerem) oktatassal ment el, es utana kerult projectre. Es kapott erte rendes fizut.
Es egy feneket valtozik 2-3 evente hogy miket keresnek. 5-10 eve is ugyanugy Java, C, Objective C, JavaScript programozokat kerestek, mint ma. Ha tudod azt amit 5-10 eve ezekrol tudnod Kellett, akkor ma is siman felvesznek, mert aktualizalni a tudast mar nem Nehez, ha egyszer jo voltal ezekben.

Melki 2018.08.19. 11:46:04

@nyuuton:
"Egy biztos, valami nem stimmel ezzel az informatikus hiannyal, valaki nem mond igazat."
Igen, azok, akik szerint nincs hiány. :)

"A legtobb ceg honapok ota, fel eve hirdet, tehat ugy nez ki, mintha fel ev alatt sem talaltak volna embert."

Az meg sem fordult a fejedben, hogy több embert keresnek, vagy adott esetben kb akárhány embert fel tudnak venni? Sokszor az szab korlátot a felvételnek, hogy nincs elég alkalmas ember.

Ha azt gondolod, hogy fél év alatt valakit "ki lehet képezni", akkor gondolom nem volt még programozó munkahelyed. Amikor egy kompetens embert felvesz egy cég, sokszor neki is fél-1 év mire elkezd igazán produktív lenni, mert meg kell ismernie az ottani dolgokat. Ha valaki inkompetens és az alapokat kell magyaráznia neki olyanoknak, akiknek az ideje adott esetben 4-szer annyiba kerül, az szimplán pénzkidobás. Ilyenkor jobban jár a cég, ha a senior embereik mentorálás helyett inkább haladnak a feladataikkal, összességében olcsóbban messzebbre jutnak.

Mellesleg IT területen nagy a fluktuáció. Nem azért, mert rosszak a munkahelyek (persze sok hely tényleg rossz), hanem mert a programozás kreatív munka, és amint egy projekt unalmassá válik valaki számára általában keresi a következő kihívást. Ezt jobb helyeken abszolút meg szokták érteni, ha tudnak ajánlanak másik csapatot cégen belül, ha nem tudnak érdekeset ajánlani akkor sok sikert kívánnak egymásnak és megy mindenki a dolgára. Tipikusan hozzáteszik, hogy bármikor vissza lehet menni ha meggondolnád magad.

Még a Googlenél is csak 3,2 évig marad az átlagos fejlesztő, és azt hiszem ezzel az átlaggal ők a csúcstartók. Ezt az átlagot húzzák felfelé azok, akik 5-15 éve ott vannak, de sokan már 1 év után is lelépnek. A legtöbb cégnél örülnek ha az átlag fejlesztő 2 évig ott marad.

A jelentkezők túlnyomó többsége már azon elhasal, hogy hogy kell binary searchöt vagy egy fibonaccit megírni... és aki ezen átmegy, az még mindig nem demonstrált semmit a tudásából. Ezeket a "programozókat" miért lenne célja bárkinek is felvenni? Egy IT cég nem jótékonysági szervezet.

ArriMedes 2018.08.19. 17:27:49

@Melki:

ehhez képest most rengeteg a gyorstalpaló, akik aztán állítólag állást is szereznek ill. a sokéves gyakorlattal rendelkező emberek tudására is panaszkodnak, lsd. a korábbi cikk, szóval...

Melki 2018.08.19. 19:08:06

@ArriMedes:
Mit szeretnél mondani, ez miért mond ellent bárminek amit írtam?

Az ipar tele van sokéves tapasztalattal rendelkező inkompetens programozókkal, akik nem képzik magukat és 10-20 év után is maximum egy pályakezdő szintjén maradnak. Ilyeneket remélhetőleg mellém soha fognak felvenni, de sok olyan cég van, ahova minden hülyét felvesznek, szerencsére tipikusan alacsony fizetéssel. (lásd Nokia, Ericsson, Evosoft etc)

A "gyorstalpaló" képzések célközönsége alapvetően a pályamódosítók, tehát pl egy matektanár, aki rájött, hogy Magyarországon tanítani nem annyira fun, mint gondolta, így inkább megtanulna programozni.
Nem olyanokról van szó, akik hülyék a programozáshoz és nem találnak munkát, hanem akik eddig teljesen mást tanultak és most egyben hajlandók sok időt (és pénzt) rászánni, hogy eljussanak egy junior szintre.
Ezek a cégek tényleg simán elhelyezik az embereiket, ellenkező esetben tipikusan visszafizetik a képzés díját.

ArriMedes 2018.08.20. 20:11:44

@Melki:

"Az eleg hihetetlennek tunik, hogy egy ceg fel eve nem talal embert, es eszukbe sem jut, hogy ennyi ido alatt siman kikepezhettek volna par __kezdot___ az igenyeiknek megfeleloen.+"
"Ha azt gondolod, hogy fél év alatt valakit "ki lehet képezni", akkor gondolom nem volt még programozó munkahelyed. Amikor egy kompetens embert felvesz egy cég, sokszor neki is fél-1 év mire elkezd igazán produktív lenni, mert meg kell ismernie az ottani dolgokat. Ha valaki inkompetens és az alapokat kell magyaráznia neki olyanoknak, akiknek az ideje adott esetben 4-szer annyiba kerül, az szimplán pénzkidobás. Ilyenkor jobban jár a cég, ha a senior embereik mentorálás helyett is"

erre mondtam, hogy abszolút nulláról hónapok alatt dolgozókat tudnak kiképezni, akkor egy kezdő, azaz entry level emberkéből miért ne lehetne hat hónap alatt olyat faragni, aki kompetens annyira, hogy fél-egy év alatt produktív legyen?
nem minden munkakör esetében, egy részében
mert ugye kompetens szeniorok nem a semmiből jönnek

Melki 2018.08.20. 20:47:58

@ArriMedes:

"erre mondtam, hogy abszolút nulláról hónapok alatt dolgozókat tudnak kiképezni"
Hol? Ki? A másfél éves gyorstalpalókra gondolsz, ahol heti 40 órában ezzel foglalkoznak?
Szerinted ez ekvivalens azzal, hogy egy senior fejlesztő heti 2-4 órát egy új embernek segítéssel tölt? És olyankor sem a programozás alapjait magyarázza jobb esetben.

Nyilván egy szoftverfejlesztő cégnek nincs jobb dolga, mint az alapokat megtanítani olyanoknak, akik a fene tudja hogy valaha is eljutnak-e egy elfogadható szintre. Egy kis cég amelyik ezt megpróbálná fél éven belül csődbe menne, ne hogy már elvárjuk egy cégtől, hogy adjon magas fizetést a semmire ÉS még tanítson is meg programozzni.

Sequoyah 2018.08.22. 14:09:28

"akkor egy kezdő, azaz entry level emberkéből miért ne lehetne hat hónap alatt olyat faragni, aki kompetens annyira@ArriMedes: "
Ugyanazert nem lehet, amiert nem lehet orvost sem faragni fel ev alatt egy kezdobol. Vagyis biztos lehet, de a kese ala biztos nem fekudnek be...

ArriMedes 2018.08.22. 14:09:32

@Melki:

természetesen én teljesen másról beszélek, a gyorstalpalók 1.5-10 hónaposak, ebből jön ki elvileg egy
entry-level ...hát, mondjuk kóder, programozó, akármi.
az illető nick meg kezdő alatt ezeket értette, az entry-level fejlesztőket, nem a programozás tanulását kezdőket

de a problémára itt a megoldás, tessék

kismamák

prog.hu/hirek/5077/kismamak-enyhithetik-az-egeto-programozohianyt-magyarorszagon

ArriMedes 2018.08.22. 15:34:25

@Sequoyah:

nem értitek, amit olvastokk

kezdő1----most kezdi tanulni a programozást

kezdő2---entry-level developer, itt persze nem mindegy, hogy pár hónapos tanfolyam-önképzés után, vagy mondjuk friss egyetemi diplomával, hosszabb önképzés után, stb.

az illető hozzászóló nem a kezdő programozótanoncra, hanem entry-level (kezdő, gyakornok, akármi) fejlesztőre gondolt

akkor miért zagyváltátok össze őket?

Melki 2018.08.22. 22:01:59

@ArriMedes:
"természetesen én teljesen másról beszélek, a gyorstalpalók 1.5-10 hónaposak"
Aha, légyszi mutass egy gyorstalpalót ami 1,5 hónapos és eljuttat egy junior szintre. :)

A 10 hónap már irreális befektetés lenne egy cég részéről. Ahhoz nagyon kétségbeesett és sok pénzen ülő cégnek kell lenni, hogy ez beleférjen, de a tech industryban nem jellemző, hogy végtelen pénzen ülnének a cégek.

Akik "végtelen" pénzen ülnek, pl egy Apple, azok csődbe mennének ha inkompetens embereket vennének fel a legjobbak helyett... Nem azért, mert nincs rá pénzük, hanem mert végtelen kárt okoznának a munkájukkal.
Szóval itt van egy olyan probléma, hogy akinek lenne rá pénze, azok lényegesen erősebb, magukat aktívan fejlesztő és a legjobbak közé tartozó embereket akarnak, akiknek pedig jók a gyenge fejlesztők is, azoknak erre nem igazán van pénzük. :)

"az illető hozzászóló nem a kezdő programozótanoncra, hanem entry-level (kezdő, gyakornok, akármi) fejlesztőre gondolt"

Nem tudom melyik "illető hozzászóló"-ról van szó, de ha nem írja le világosan, hogy mire gondol, akkor nem fogom tudni. Szoftverfejlesztő vagyok, nem gondolatolvasó.

Ha "entry-level fejlesztőkről" beszélünk, gondolj ez alatt bármire, akkor nem tudom mi a probléma. Pályakezdőként nagyon egyszerűen lehet munkát találni, a cégek ezen a szinten alig várnak el valamit és örülnek, hogy olcsó embert találnak, aki általában a piaci fizukkal sincs tisztában.

Ha arra gondolsz, hogy olyan fejlesztők, akik nem érzik úgy, hogy még tanulniuk kéne, a tech cégek viszont úgy gondolják, hogy még inkább tanuljanak, akkor meg visszatértünk oda, hogy mi oka lenne őket bárkinek is felvenni... :)

Ismerőseim túlnyomó többsége, velem együtt az utóbbi 5-10 évben kezdte pályafutását, mindenkinek egyszerű volt munkát találni, azoknak is, akik egyáltalán nem jók. Ugyan utóbbiak nincsenek jó cégeknél, de ettől még könnyen találtak munkát.
Olyan ismerősömről egyáltalán nem tudok, aki programozóként ne talált volna munkát, úgyhogy szerintem aki programozóként nem tud elhelyezkedni, az valamit nagyon rosszul csinál és valószínűleg nagyon el van tévedve.

Melki 2018.08.22. 22:02:02

@ArriMedes:

Zseniális, hogy arra cikkre nem lehet kommentelni, nehogy ellent tudjon bárki mondani. :)
Nettó 150-250 mint pályakezdő fizetés? Hol? Szegeden? :)

4-5 éve sem nagyon hallottam netto 220 alatti kezdő fizetéseket, de aki mert sokat kérni, az akkor is kaphatott 280-300 körül is. Első munkahelyen.

Az általad linkelt cikk szerint egy mid level fizu nettó 3-400 körül van... melyik univerzumban? Egy mid level fizu jelenleg nettó 4-600k körül van, esetleg ha valaki nagyon alul van fizetve, akkor 350 körül.
A senior fizuk pedig nettó 500-1 millió körül. Igen, nagy range, mint ahogy tudásban is nagy a különbség 2 senior között.

Bár sokat elmond a cikk írójáról, hogy hadat üzent a bruttó fizetéseknek, hisz az senkit nem érdekel... engem azért érdekel, hogy mi kerül a szerződésembe. :)

Sealka 2018.08.24. 13:08:20

@zapotec: "Tanultam sok programozási nyelvet, SQL-t, angol középfok, német alapfok. Access, Excel magas szinten" XDXD Ez most komoly? Ezt egy érettségizett titkárnő is tudja, alapvető informatikai tudás. Innentől te még fényévekre vagy egy szoftverfejlesztőtől, ne csodálkozz, ha nem vesznek föl sehova max adatrögzítőnek.

Sealka 2018.08.24. 13:08:21

@Melki: "Bár sokat elmond a cikk írójáról, hogy hadat üzent a bruttó fizetéseknek, hisz az senkit nem érdekel... engem azért érdekel, hogy mi kerül a szerződésembe. :) "
Nem feltétlen kell alkalmazottnak lenni. EV-s ként a bruttó lesz a nettó is egyben. Mondjuk 1 misiért már a csillagos eget is le kell programoznod, nem csak aludni kell bejárni, azért azt tegyük hozzá.

ArriMedes 2018.08.24. 16:08:23

@Melki:

erről volt szó

nyuuton2018.08.19. 11:00:54
„. Az eleg hihetetlennek tunik, hogy egy ceg fel eve nem talal embert, es eszukbe sem jut, hogy ennyi ido alatt siman kikepezhettek volna par kezdot az igenyeiknek megfeleloen. …A franc tudja mi folyik itt, szerintem fel evnyi hirdetes tobbe kerul mint amennyit be kene fektetni egy uj dolgozoba”

ez alatt azt értette hogy

Pályakezdőként nagyon egyszerűen lehet munkát találni, a cégek ezen a szinten alig várnak el valamit és örülnek, hogy olcsó embert találnak, aki általában a piaci fizukkal sincs tisztában.”

ilyen, pályakezdő fejlesztőket kellene felvenni és kiképezni. nem olyanokat akik most kezdik tanulni a programozást.
te azt állítod itt hogy pályakezdőként könnyű elhelyezkedni,
„Olyan ismerősömről egyáltalán nem tudok, aki programozóként ne talált volna munkát, úgyhogy szerintem aki programozóként nem tud elhelyezkedni, az valamit nagyon rosszul csinál és valószínűleg nagyon el van tévedve.”

míg mások, pl. a prog.hu fórumán, azt állítják hogy ez nem igaz, pályakezdőként iszonyú nehéz

Melki 2018.08.25. 10:47:12

@ArriMedes:

"míg mások, pl. a prog.hu fórumán, azt állítják hogy ez nem igaz, pályakezdőként iszonyú nehéz "
Nálam az első munkahelyeimen összetették a kezüket a munkáltatók, hogy volt egy ~1000 soros játék projectem és nem csak az egyetemen láttam (nem túl magas színvonalú) kódot.

Azért azt érdemes látni, hogy a jelentkezők egy részétől gyakorlatilag nem lehet olyat kérdezni, amire tudnának válaszolni. C++-osként olyan interjú "horror" sztorikat hallottam, hogy egy jelentkező arra nem tudott válaszolni, hogy mi(ke)t csinál a static kulcsszó. Ami nagyjából azt jelenti, hogy talán olvasgatott valamit a C++-ról, de hogy nettó 5-10 órát sem rakott bele abba, hogy leüljön gyakorolni, az biztos.

Az ilyeneknek tényleg nehéz munkát találni, mindenki másnak egyszerű.

Posztmodem 2018.09.02. 21:15:14

***ÚJ! Barbara reagál a kommentelőknek - informatikushiány témában***
youtu.be/XbZIkY-7wzY
süti beállítások módosítása