Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Benézünk a műhelybe, ahol a magyar műhold készül!

2021. szeptember 17. - Posztmodem

c3s_720.jpg

Igen! Tényleg arra kaptunk lehetőséget, hogy körülnézzünk abban a magyar műhelyben, ahol már most, 2021-ben szolgáltatásként tekintenek a kockaműholdakra. A C3S nevű cég központja olyan, mintha egy "kicsi NASA" lenne: mérnökök dolgoznak a szatelitek konstrukcióján (benézhettünk, de be nem léphettünk abba a helyiségbe, ahol a műholdakat forrasztják!), egy másik teremben a már az űrben keringő háromegységes Radcube műholdjuk "kiterített" mérnöki példányát tesztelik és bizony van egy "Mission Control Center" (azaz küldetés vezérlő központ) is náluk, ahol az éppen küldetését teljesítő műholdat tudják nyomon követni. Pontosan itt kezdjük a sétát a C3S-nél!

Tekerj az alábbi videóban 22 perc 2 mp-hez!

Iratkozz fel a PosztmodeM csatornáira: https://posztmodem.blog.hu/2021/05/16/iratkozz_fel_a_posztmodemre

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr4816692186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2021.09.21. 10:58:25

Ha egy kockaműholdnak egy antennája van, akkor ez azt jelenti, hogy ugyanazt az antennát használja a földi központtal való kommunikációra, mint sugárzásmérésre?
Hogyan stabilizálja magát egy ilyen kis műhold az űrben, hogy ne kezdjen el forogni-pörögni-bukdácsolni össze-vissza a burkolatának csapódó részecskék és porszemek miatt? Hajtómű ugyanis nincs benne.

Posztmodem 2021.09.21. 14:56:21

@steery: A kérdéseidet továbbítottuk Pál Bernadett marskutatónak, aki a következő választ adta (konzultálva Pál András tudományos főmunkatárssal):
"A műhold valóban az antennán keresztül kommunikál, mérésre viszont a műhold belsejében elhelyezett, más műszereket használ. A mérések során összegyűjtött adatokat csak továbbítja az antennával, magát a mérést nem azzal végzi. Hajtómű nincsen a kockaműholdakban, viszont leggyakrabban olyan permanens mágnesekkel vannak felszerelve, amelyek a Föld mágneses terével kölcsönhatva pozícionálják be a műholdat. A GRBAlpha műhold így például néhány keringés alatt stabilizálja magát."
süti beállítások módosítása