Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

A magnókazetta reneszánsza

2021. július 02. - Posztmodem

Az X generációsok '80-as évekbeli alapélményei közé tartozik a magnókazetta. Az akkori viszonyok miatt sokan vettünk fel zenét a rádióból kazettára, vagy éppen másoltunk át nagylemezeket, sőt ha nem volt más lehetőség, akkor átjátszottuk egyik kazetta tartalmát a másikra. Egyébként ez utóbbi indokolta a duplakazettás magnók elterjedését is: a másolás miatt, hogy barátainknak, ismerőseinknek, rokonainknak is lehetővé váljon a hangfelvétel meghallgatása. Ez az az időszak, amikor még az MP3 formátum sem létezett (nemhogy streaming...), sőt a hangkártyák sem, sőt a PC-k sem voltak még elérhetők a tömegek számára, az internetről is csak pár évvel később ismerkedtünk meg...

Ami tehát a mai tizenéveseknek a streaming/YouTube/Spotify, az nekünk a magnókazetta volt, amivel egymás között terjeszthettük a zenét és más hangfelvételeket. E tinédzserkori élmények lehetnek az okai annak, hogy manapság elképesztő nosztalgia hullámok veszik körül ezt a formátumot: pezsegnek a Facebook kazettás csoportjai, sokezer forintért lehet hozzájutni a - főleg bontatlan csomagolású, márkás - kazettákhoz, megy a csere-bere, annak ellenére, hogy a digitális világ mára kiszorította ezt a formátumot, a tömegtermelés korszaka már lezárult.

Ezért is volt meglepő számunkra, amikor hírét vettük, hogy az egyik legismertebb kazetta márka, a japán Maxell cég újra gyártott új kazettákat, mégpedig tavaly év elején, még a járvány kitörése előtt. Fel is vettük a kapcsolatot a cég magyarországi képviseletével, hogy megtudjuk, igaz-e a hír. Werner János, a cég munkatársa vállalkozott arra, hogy utánanéz az értesülésnek és a cég nevében elmondja, amit megtudott. Hogy miképpen jön szóba a beszélgetés közben George Michael, Madonna, a Pearl Jam, a Van Halen, valamint egy nagyon híres reklámfigura (ma már mémnek is mondhatnánk), az a videónkból kiderül:

 A magnókazetta és a populáris kultúra tehát sok szálon kapcsolódott össze egymással. Hogy folytatódik-e a manapság tapasztalható különös reneszánsz, hoz-e felpörgést újra (például gyártanak-e újra a nagy márkák, a TDK, az AGFA, a Scotch, a Sony, és persze a Maxell tömegesen kazettát) azt rövidesen érzékelhetjük majd.

Persze, amit sok X generációs kortársunk a kazetta előnyének érez, például a kézzelfoghatóság és könnyű kezelhetőség (akkor is kéznél van, ha a net nem működik...), azt a mai tizenévesek ósdi hátránynak is láthatják, mert egy kazettát például nem lehet átküldeni a neten...

A kazetták és a magnók világa viszont sok érdekességet tartogat számunkra és mi arra gondoltunk, hogy szívesen vissza-visszatérünk a témakörre, az analóg magnókazetták és magnódeckek témájára. Íme, tehát a második kazettás magnós műsorunk teljes felvétele:

Ha tetszett a poszt és a műsor, akkor kérlek, iratkozz fel a PosztmodeM csatornáira itt:
https://posztmodem.blog.hu/2021/05/16/iratkozz_fel_a_posztmodemre

(Szilágyi Árpád)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr9316611012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása