Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Még mindig elérhető a Shodan kereső

2019. február 03. - Posztmodem

A jelek szerint a cégek és szervezetek vezetőit hidegen hagyja az, hogy évek óta létezik egy keresőoldal a neten, ami jelszóval nem védett adatok között keres: a Shodan például webkamerák képernyőképeit is megtalálja, amik készülhettek nappali szobákban, éjszakai bárokban vagy éppen erőművekben... Keleti Arthur IT biztonsági szakértő megmutat pár ilyen képet, amelyek segítségével immár szafari-jellegű kirándulást is tehetünk (pl. "íme, a meglátogatott helyszínen is van egy nyitvahagyott kamera, nézzünk be!"). A helyzet aggályos és mégsem lép fel senki az oldal leállításáért.

Íratkozz fel YouTube csatornánkra! Itt kattints a piros "Feliratkozás" (angol böngészőben: Subscribe) gombra: https://www.youtube.com/PosztmodeM

E-mail értesítések az új videóinkról - beállítás lépésről lépésre!

Lájkold Facebook oldalunkat! Itt: https://www.facebook.com/PosztmodeM

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr1114603218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bgp 2019.02.04. 11:36:49

Nem a keresőt kell betiltani, hanem be kell állitani egy jelszót. Inkább örülhetnél hogy van egy ingyenes biztonsági teszt

Posztmodem 2019.02.04. 11:44:28

@bgp: Kedves bgp! A témának csak az egyik fele az, hogy a Shodan szolgáltatása kvázi "biztonsági teszt" (ahogy írod) - és ha erről mondjuk egy privát üzenetet küldene az érintetteknek, hogy "hahó, bárki láthatja a hálószobádat/atomerőművedet, csinálj a kameráddal valamit" (és eközben nem tárja a széles nyilvánosság elé a cuccot), akkor lenne úgy értelmezhető, ahogy te írod. Az ügynek a másik fele tehát a nyilvánosság, tehát az, hogy a megtalált, jelszóval nem védett dolgokat egyből kiteszi közszemlére.
Kicsit olyan, mintha egy robot végigjárná a város lakásait, és amelyiket nyitva hagyták (ajtót, ablakot), azt lefotózza és kitesz a netre, hogy "íme, itt vannak a nyitott lakások". Szóval attól, hogy valami nyitva maradt, még nem kell sem kirabolni, sem kiabálni a nyilvánosság felé, hogy "ez itt nyitva van, lehet jönni rabolni!"
süti beállítások módosítása