Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Indul a „házi” kvantumszámítógépek kora

2021. március 20. - Posztmodem

Tegyük egy kicsit megfoghatóbbá a kvantumszámítógépek témáját! Először is: a lézerfény, az elektronmikroszkóp, a félvezetők (tehát lényegében minden jelenlegi elektronikai eszközünk) annak köszönheti a létét, hogy a modern technológia átültette a gyakorlatba a kvantumfizika felismeréseit. Ebbe a sorba illeszkedik a kvantumszámítógépek jelenlegi „tobzódása”.

Az alábbi műsorunkban 14 perc 26-tól beszélgetünk a SpinQ Gemini nevű új, "házi" kvantumszámítógépről:

Ez a tényleg forradalminak nevezhető időszak egy évtizeden belül dollármilliárdos ipari szegmenssé válhat az újabb elemzések szerint. Ahogyan a távközlés vagy az eddigi számítástechnika átszőtte az életünk minden területét, pontosan úgy hódítja majd meg a kvantumszámítástechnika és -kommunikáció is a gazdasági folyamatokat, a kiberbiztonsági és hadiipari területet, az energetikát, sőt, az egészségügyi szolgáltatásokat és más szolgáltató szektorokat is.

Gyorsak a mai számítógépeink is, de bizonyos feladatokat mégsem tudnak elég gyorsan megoldani. Ezért kellenek a kvantumszámítógépek, és ezért zajlik őrült verseny a jól használható, valódi kvantumkomputer megalkotásáért. Ráadásul a működés gyakorlati alapelve sem olyan egyértelmű még, mint a hagyományos számítástechnikában. Ezért az alapkutatástól a gyártásig a teljes kutatás-fejlesztési folyamat alakul még a kvantumszámítógépek fejlődésének jelen szakaszában.

Eközben tudunk már szolgáltatásként elérhetővé tett kvantumszámítástechnikai erőforrásról is. A kanadai D-Wave nevű cég tavaly októberben közölte, hogy elérhetővé tette cégek és szervezetek számára az új, Advantage névre keresztelt kvantumszámítógépét. A masina 5000 qubitet képes kezelni. A kanadai szolgáltató ráadásul a nyilvánosság elé tárt olyan „kézzelfogható” eredményeket is, amelyeket a partnerei értek el az Advantage bérlése során: egy élelmiszerkereskedelmi cég például az üzleti működését optimalizálta, az egyik nagy német autógyártó jobb autófestési rendszert dolgozott ki az Advantage géppel, egy másik szervezet pedig új fehérjéket dolgozott ki.

És most jön a „házi” kvantumszámítógépek kora! Kettő darab qubitet tud kezelni a SpinQ Gemini nevű kínai kvantumszámítógép, ami már 50 ezer dollár körüli áron, azaz az eddigi kvantumszámítógépekhez képest rendkívül olcsón elérhető (az előbb említett Advantage ára 10 millió dollár). A gép képességei leginkább arra jogosítják fel, hogy demonstrálja a kvantumszámítástechnika megoldásait, például oktatási intézményekben. A működést a nukleáris mágneses rezonancián (NMR) alapelve biztosítja. A leegyszerűsített megközelítés ellenére a SpinQ számítógépével gyorsabban lehet keresni az adatbázisokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr7516471116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása