Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

VR, AR és hologram(!) a nemlétező tanteremben

2021. április 07. - Posztmodem

A jövő iskolája a virtuális-, a kiterjesztett- és a holografikus oktatásról szól - részben már ma is. Sőt, talán mindig is erről szólt!

Van abban valami kellemesen bizsergető misztikum, hogy egyes ősi eszközök modern megfelelői mennyire hasonlítanak egymásra - gondoljunk csak a jó száz- százötven évvel ezelőtt használt palatáblára és egy mai tabletre! Még a használatuk is hasonló, a pala minden egyes letörlése után újabb "oldal" tölthető be, rajzolható meg.

A múltba és a jövőbe vezető idővonalak ennél nagyobb intervallum esetén is keresztezhetik egymást, összecsenghetnek. Amikor még eszközök sem voltak nagyon, ember őseink a képzelet erejével formálták tanmeséiket a törzs ivadékainak okulására. A holnap iskolájában szintén eltűnhet az eszközök nagy része, integrálódhat egyetlen sisakba is például, hogy a tanulók köré varázsoljon bármilyen megjeleníteni kívánt történetet, tananyagot. 

A műsorunk alábbi videófelvételében tekerj 2 perc 1-hez és nézd meg te is a jövő iskolatábláját!

Noha sokan keseregnek azon, hogy közben pont a képzelőereje satnyul el így a gyerekeknek, ez korántsem biztos, hogy így van. Míg az ős-tanító tulajdonképpen ugyanazt a mesét adta tovább, amit neki is tanították korábban, a jövő nebulója interaktív módon maga is tovább szőheti, saját fantáziája szerint alakíthatja akár a kapott tudást, amely ráadásul visszahathat a tanítóra és a többiekre is. 

A Microsoft régóta törekszik rá, hogy ehhez az új szemléletmódhoz minél alkalmasabb szoftvereket és hardvereket gyártson. Legújabb fejlesztésű segédeszközük a Mesh, a Hololens evolúciójának következő lépcsőfoka, melynek segítségével nem csak szemlélői lehetünk egy kiterjesztett valóságnak, hanem magunk is belenyúlhatunk, formálhatjuk az így megjelenített tartalmakat, miközben megszabadítjuk a diákokat a lexikális tudás szinte teljesen feleslegessé vált memorizálásának kényszerétől - és undorától. 

mesh.jpg

Így válhat az oktatás a jövőben megint azzá az izgalmas, szórakoztató mégis hatékony, sőt, könnyed, játékos tanulássá, amilyen réges-rég is volt, amikor a vadállatokat eljátszó öreget kacagták körbe a törzs apróságai a tábortűz mellett, szinte észrevétlenül gyarapodó bölcsességgel. 

(Réz Betyár Gábor)

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr3516492620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása