Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

A magnókazetta és az érzelmi szálak

2021. június 05. - Posztmodem

A magnókazetta egy önmagán túlmutató társadalmi jelenség. Túlhaladott technológia, hiszen a gyártás évekkel ezelőtt leállt és dominánssá vált a digitális hangrögzítés és zenehallgatás. Mégis a kazetta manapság is sok ember (főleg az X generációsok és esetleg az ő szüleik) szívét dobogtatja meg. A Facebook-on, illetve az apróhirdetési webhelyeken elképesztően magas árakon lehet hozzájutni eredeti, márkás kazettákhoz (főleg, ha az eredeti csomagolásban találhatók) és sokan csereberélnek régi kazettákat, felújíttatják a régi magnót, vagy éppen keresgélnek olyan típust, amit 30-40 éve nem vehettek meg... Vajon miért?

Részben erre a kérdésre is kerestük a választ és a magyar főváros VIII. kerületében, a Bródy Sándor utca 11-ben található Hi-Fi boltban Benács Józseftől kaptunk is egy instant választ: a gyermekkori álmokat keresik sokan, amikor a kazettás magnókat keresgélnek az üzletben. Mint az egyszeri kislány, aki a nem túl jómódú családjában nem kaphatta meg a szép, színes ceruzákat és most, pár évtizeddel később, már nyugdíjasként veszi meg magának a 24 színű színes ceruza-készletet...

De sok más válasz is kiolvasható legutóbbi műsorunkból, ami a magnókazettákról, és a kazettás magnókról szólt (újra, hiszen tavaly júliusban már volt egy kazettás műsorunk).

A műsorunk felvételében például 19 perc 35-nél kezdődik az a rész, amiben mutatunk olyan kazettás magnódecket is, amit idén dobott piacra a nagynevű gyártója:

Mit árul el tehát a társadalomról a kazettákhoz és a kazettás magnókhoz fűződő érzelmes, nosztalgikus viszony? Például azt, hogy a tinédzserkori élmények nem olyan könnyen meghaladható hatások, hiszen még a hanghordozókat is szeretjük. A magnókazetta ráadásul azt a fejlődést hozta több mint 50 évvel ezelőtt, hogy a hétköznapi ember is a kezébe kapott egy igazán hordozható hanghordozót, amire hangfelvételt készíthetett (pl. a családban a kisgyerek hangját rögzíteni, vagy éppen rádióműsort felvenni) - az összes technológiai hibája ellenére is rengeteg hangzó értéket sikerült így megmenteni az eltelt fél évszázadban.

A mi jóslatunk tehát az, hogy még sok évig visszhangzik majd a társadalomban a magnókazetta és a kazettás magnó világa, és így sokáig kerülnek elő még érdekességek.

(Szilágyi Árpád)

 Iratkozz fel a PosztmodeM csatornáira!

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr5316582648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása