Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

A Naprendszer legfantasztikusabb robotjai

2021. március 24. - Posztmodem

A maga két és fél milliárd dolláros árával minden idők egyik legdrágább tudományos műszeregyüttesét üdvözölhetjük a Marson nemrég landolt Perseverance-ben, amely sok szempontból világelső. Például ez az első rover, amely egy mini helikoptert (Ingenuity) is magával vitt. A repülő eszközt a napokban tesztelik a Jet Propulsion Laboratory szakemberei, ezúttal már élesben.

De Percy magában is rekorder: most először láthattunk videófelvételt a leszállásról, most először hallhattuk bolygószomszédunk ritka légkörének hangjait, és először láthattunk valódi színes felvételeket egy másik égitestről - ezeket mutattuk be adásunkban.

Az alábbi videóban 30 perc 6-nál mutatjuk meg a két robotot, Percyt és ALPHRED2-t - kattints és tekerj oda :)

Ám a Földön mindeközben újabb, és talán még fantasztikusabb robotok készülnek a jövő kihívásaira. Bízvást állíthatjuk, hogy a legszokatlanabb formájú és funkciójú gépek a Kaliforniai Egyetem (UCLA) Robot Mechanikai Laborjában (RoMeLa) készülnek egy istenáldotta tehetség, dr. Dennis Hong mérnök professzor vezetésével, akit a Washington Post nemrég nemes egyszerűséggel csak a robotgyártás Leonardo da Vincijének nevezett.

Műsorunkban bemutattunk egy igazán különleges példányt, Alphred2-t, amely minden eddigi mozgásformánál különösebb módon közlekedik, négy végtaggal, amelyek a járáson és ugráson kívül még egy sor egyéb funkcióra is alkalmasak, ezeket mutattuk be Kütyü Híradó rovatunkban. (Ha magára a professzorra is kíváncsiak, akkor megsúgjuk, hogy ő harmadik az igencsak meglepő, robotja után békaügetésben ugráló alkotócsapatban. �)

(Betyár)

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr9216475580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása