Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Poszt a Posztmodemről

2018. április 27. - Posztmodem

Ez a név már önmagában is asszociatív, különösen akkor, ha megismerjük a mögötte álló tartalom és közösség történetét.

Világos, hogy a Posztmodem két elemből álló összetétel, a poszt- előtag jelentése mindenkinek nyilvánvaló: ’valami utáni’, ’későbbi’, ’valamit követő’. A modem még mindig ismerős a felhasználók körében, hisz még most is használjuk ezt a komoly múltra visszatekintő eszközt, a legtöbben azt a berendezést értik rajta, amelyik az internet-összeköttetés létrehozásához kell. Eredetileg a digitális jelek analóg jelsorozattá alakítására és visszaalakítására szolgáló eszköz volt a modem, amelynek a régi típusai a betárcsázós (dial-up) modemek voltak, ám ma már a szélessávú elérést biztosító kábelmodemek korszakában élünk. A technikai részleteknél azonban érdekesebb, hogy maga a modem szóalak olyan mozaikszó, amelyik a modulator és demodulator, magyarul: moduláló-demoduláló szavak első hangjainak, betűinek összevonásából alakult ki. A poszt- előtag ebben a névben arra utal, hogy ma már a world wide web hajnalához képest, amikor a modem korszakban éltünk, már egész más időszakot élünk: a régi modemek utáni korban vagyunk, új szakaszban, amikor már a régi struktúrák, rendszerek egyre kevésbé lesznek érvényesek, és új szokások, szabályok, rendszerek, divatok, megújult környezet és egészen más attitűddel rendelkező felhasználók vesznek körül mindet. A Posztmodem ebbe a környezetbe szeretne beleilleszkedni, ezeket az elvárásokat kívánja kiszolgálni.

A Posztmodem asszociatív hátterében benne van posztmodern, tehát a ’modernizáción túli’ kifejezés is. A művészeti irányzatok között a posztmodern talán legáltalánosabb jellemzője a korábbi formai, szerkezeti szabályok, rendszerek lebontása, a dekonstrukció, és valami teljesen új felépítése. A Posztmodem mögött álló csapat kicsit szeretné ezt a célt is megközelíteni: hisz a digitális kultúra legszélesebb és legújabb irányait is szeretné bemutatni a mögötte álló nagyon sokszínű szakmai-baráti közösség szemszögéből.

Ha már a Posztmodem közösségéről beszélünk, emlékezzünk meg arról, hogy csapatunk már több évtizedes múltra tekint vissza, szabadon szerveződő, a digitális kultúra legváltozatosabb részeivel foglalkozó szakértők, szakújságírók, rádiósok baráti közösségéről van szó, akik a közös munkát az egykori Magyar Rádió Petőfi adóján elindított MODEM IDŐK című rádiós produkcióban kezdték, és a csapat szíve, mozgatója, vezetője még mindig a MODEM IDŐK alapító szerkesztő-műsorvezetője, Szilágyi Árpád. A - hadd mondjuk ki, hogy legendás - MODEM IDŐK 1995-től 2006-ig szólt a Petőfin, majd 2006-tól 2013-ig Netidők névre váltott. Kikerülve a közmédia műsorszerkezetéből, megalakult a csapatból a Digitális Talkshow Mindenkinek – DTM produkció, amely podcaston és vlogon, YouTube csatornán folytatta a tevékenységét; és most érkeztünk el a Posztmodem korszakba.

Visszatérve a név tartalmára, ha ismerjük a produkció történetét, akkor rögtön felidézhetjük a Posztmodem szóalakkal a MODEM IDŐK-et, és azt, hogy itt már valami egészen másról van szó. Lezártuk a múltat, átalakultunk, formálódtunk, de megőriztük az alapértéket: a digitális kultúra sokszínű, változik és egyre többet kell foglalkoznunk vele!

Ezért szól az első posztunk az új Posztmodem címről.

Bódi Zoltán (a Netnyelvész)

Íratkozz fel YouTube csatornánkra! 

 Lájkold Facebook oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr1013874946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása