Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Jön a Wifi 6! (2019. januártól)

2018. október 26. - Posztmodem

Aki olvasni szeretne, az nyugodtan tekerjen lejjebb! Aki viszont szeretné meghallgatni a témát, kattintson a videóra fentebb!

A Wifi nevű vezetéknélküli hozzáférési technológia az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb megoldása. Folyamatosan fejlesztik, bekerült a hordozható eszközökbe, így egyre több kütyüvel próbálunk a kisebb kapacitású Wifi routerünkhöz csatlakozni. Jön azonban az új IEEE 802.11ax jelzésű Wifi-szabvány, ráadásul egy nagyszerű döntéssel egyszerűsítik a Wifi-fajták nevét! Az Infoszótár friss témájából tehát kiderül, hogy ez az új "ax" lesz a Wifi 6. A korábbiak pedig visszamenőleg megkapják a hasonló sorszámozást: Wifi 5, Wifi 4 és így tovább. 

Íratkozz fel YouTube csatornánkra! Itt kattints a piros "Feliratkozás" (angol böngészőben: Subscribe) gombra: https://www.youtube.com/PosztmodeM 

E-mail értesítések beállítása - beállítás lépésről lépésre!

 Lájkold Facebook oldalunkat! Itt: https://www.facebook.com/PosztmodeM

***

Wi-Fi generációk nevei

https://www.actiontec.com/wifihelp/evolution-wi-fi-standards-look-802-11abgnac/

A Wi-Fi szabványt az IEEE – angolul ezt a betűszót I triple E alakban is mondják –, azaz az Institute of Electrical and Electronics Engineers, magyarul a Villamosmérnökök nemzetközi szervezete fogadta el 1997-ben, és a 802.11-es sorszámot kapta. A több mint húszéves szabvány ma már a hatodik technológiai változatánál tart. A szabvány generációit az eredeti sorszámot megtartva eredtileg egy kisbetűs kiegészítéssel különítették el. 2018 őszén jutott el a Wi-Fi Alliance vagyis a technológia mögött álló szakmai szövetség oda, hogy az egyre áttekinthetetlenebb kisbetűs generációmegnevezéseket visszamenőleg is sorszámozásra cseréli fel. Szokatlan egy szabványos terminológiacsoport esetében, hogy egy szakkifejezés alváltozatait több évtizedes távlatól, visszamenőleg is megváltoztatják. Mindennek pedig az az oka, hogy az eredetileg bevezetett kisbetűs megnevezése a Wi-Fi-generációknak nem volt elég logikus, és manapság már a kívülálló felhasználók számára teljesen követhetetlenné vált. Ez pedig már hátráltatja az új technológia elterjedését, hisz ha egy felhasználó nem tudja, hogy az üzletben melyik Wi-Fi routert (útválasztót) vásárolja meg, az rendkívül megnehezíti a új fejlesztések elterjedését.

Az eredeti Wi-Fi szabványt 1997-ben IEEE 802.11 néven vezették be. A további Wi-Fi változatok a sávszélesség, illetve a hatótávolság növelését valósították meg. Anélkül, hogy ezúttal a technológiai részletekbe belemennénk, felsorolom az eredetileg kisebtűs kiegészítéssel megnevezett alváltozatokat sorrendben, és ebből kitűnik, hogy valóban nehezen lehet megtalálni az elnevezésekben a logikát.

IEEE 802.11b és IEEE 802.11a – egyszerre, 1999 szeptemberében vezették be, közülük az a jelű volt a népszerűbb, hisz sokkal nagyobb volt a sávszélessége, és olyan frekvenciatartományban működött, amely akkoriban kevésbé volt zsúfolt.

IEEE 802.11g – 2003. június, ugyanazon a frekvenciatartományon működött, mint a b változat, csak sokkal nagyobb volt a sávszélessége.

IEEE 802.11n – 2009. október, még gyorsabb és még megbízhatóbb működést eredményezett.

IEEE 802.11ac – 2013. december, újabb teljesítménynövekedést hozott.

IEEE 802.11ax – hivatalos bevezetése várhatóan 2018 decemberében lesz, amely nyilván további teljesítménynövekedést hoz.

Ahhoz, hogy a felhasználóknak ne kelljen memorizálni a b-a-g-n-ac-ax sorozatot, a Wi-Fi Alliance 2019 januárjától bevezeti a sorszámozást, ebben a formában:

802.11b = Wi-Fi 1,

802.11a = Wi-Fi 2,

802.11g = Wi-Fi 3,

802.11n = Wi-Fi 4,

802.11ac = Wi-Fi 5,

802.11ax = Wi-Fi 6. 

 

dr. Bódi Zoltán

 

Források (Letöltések ideje: 2018. október 22.):

https://pcworld.hu/pcwlite/jon-a-wi-fi-6-erthetobb-lesz-az-elnevezes-254153.html

https://www.wi-fi.org/discover-wi-fi

https://www.actiontec.com/wifihelp/evolution-wi-fi-standards-look-802-11abgnac/

https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11#History

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr6514322713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása