Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Mik azok a helyalapú értesítések?

2018. november 30. - Posztmodem

Aki olvasni szeretne, az nyugodtan tekerjen lejjebb! Aki viszont szeretné meghallgatni a témát, kattintson a videóra fentebb!

2018 utolsó negyedévében megváltozik az Android rendszereken a helyalapú értesítések támogatása. Ez adja az apropót ahhoz, hogy a netnyelvész, Bódi Zoltán a nearby notification és a beacon kifejezésekkel foglalkozzon az Infoszótár rovatban. 

Íratkozz fel YouTube csatornánkra! Itt kattints a piros "Feliratkozás" (angol böngészőben: Subscribe) gombra: https://www.youtube.com/PosztmodeM 

E-mail értesítések az új videóinkról - beállítás lépésről lépésre!

 Lájkold Facebook oldalunkat! Itt: https://www.facebook.com/PosztmodeM

***

Nearby Notification és beacon

Az okos mobil eszközök nemcsak a helytől független kommunikáció szabadságát hozták el, hanem a mobil eszközök fizikai térben való nyomon követésének a lehetőségét is. Ha egy eszköz mozog vagy mozgatható, akkor azt érdemes lehet bizonyos helyzetekben nyomon követni. Ezúttal nem a nyomon követés és a helymeghatározás etikai és biztonsági kérdéseivel szeretnék foglalkozni, hanem az ezzel összefüggő kifejezéseket tárgyalom.

A helyalapú értesítések lényege, hogy egy mozgó és egy fix vagy két mozgó és egymáshoz a Bluetooth (vagy más, vezeték nélküli adatkommunikációs kapcsolat) hatótávolságán belül lévő eszköz, tárgy közötti adatkommunikációt lehetővé tegyék, és mindezt úgy, hogy a jeladó és a vevő azonosítani tudja egymás fizikai helyét.

Például a buszmegállóban lévő bója sugározza az aktuális menetrendet, és a bekapcsolt Bluetooth-szal, a megfelelő jelvevő alkalmazással rendelkező mobiltelefon veszi a menetrendi adatokat. Vagy: egy tárgyra (például egy kulcscsomóra vagy egy táskára) elhelyezünk egy jeladót, és a vevő pedig a telefonunkon jelzi a tárgy térbeli helyzetét, amelyet akár térképen is követhetünk, így könnyebb megtalálni vagy nyomon követni a tárgyat.

A témának van némi aktualitása is 2018 utolsó negyedévében, hisz az Android rendszereken rövidesen megváltozik a helyalapú értesítések támogatása (https://www.hwsw.hu/hirek/59558/google-nearby-notifications-android-lokacio-ertesites.html). És rögtön itt az első kifejezés: a helyalapú értesítés, amely angolul a Nearby Notification névre hallgat. Az előtagját, a nearby szót ebben a szövegkörnyezetben magyarul leggyakrabban helyalapú alakban használják, bár az eredeti angol szó fogalmi hátterében nemcsak a ’hely’, ’helyzet’, hanem a ’közeli’, ’szomszédos’ jelentéselem is megtalálható. Találkoztam már szakmai cikkekben azzal is, hogy a nearby alakot közelségalapú formában fordították. A notification egyszerűen ’figyelmeztetés’, ’értesítés’, mindkét magyar forma gyakran előfordul.

Kifejezetten érdekes, ahogy a technológia elemeit megnevezik. Ahhoz, hogy nyomon lehessen követni egy eszközt, a követendő eszközön kell egy jeladó, és a megfigyelő eszközön pedig egy vevő, és a kettő között valamilyen adatkommunikációs lehetőséget kell kiépíteni. Ehhez értelemszerűen vezeték nélküli technológiát kell alkalmazni. A jeladó vagy bója angolul beacon, a jeladó formájú magyar megfeleltetés egyértelmű és pontos. Szakmai leírásokban magyar környezetben is előfordul a beacon alak.

A fix pozíciójú jeladót bójának is nevezik, ami igen szemléletesen írja le a fogalmi hátteret. A hajózásban a bója a víziút tulajdonságait jelzi, és lényeges tulajdonsága a bójának, hogy a mozgó vízben állandó helyen van, fix a pozíciója. A helyalapú szolgáltatásokban is ez a közös fogalmi tulajdonság: a bója valamilyen jelet, adatsort sugároz, amelyet azok a vevőt tudnak fogni, amelyek erre alkalmasak.

A vevő funkcióját az okostelefonba vagy táblagépbe szerelt hardverelemen túl egy célalkalmazás, applikáció biztosítja.

Forrás:
https://www.hwsw.hu/hirek/59558/google-nearby-notifications-android-lokacio-ertesites.html
https://www.hwsw.hu/hirek/55724/google-nearby-notifications-instant-apps-eddystone-bluetooth.html

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr814405200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása