Látható rádió a digitális forradalom folytatásáról

PosztmodeM

Mire jó a diagonális magnódeck?

Valakinek megfejtése?

2021. október 02. - Posztmodem

cover_diagonalis_deck_720.jpg

A '70-es évek közepén volt egy nagyon furcsa próbálkozás a Hi-Fi világban, amikor a kazettás magnódeckeket még javában fejlesztették. A kazettát 30 fokos szögben kellett behelyezni e magnókategória készülékeibe, ahogy a fenti képen is látszik. Mára szinte nyoma veszett ennek az irányzatnak, de azért régi képeket még találni a neten ilyen készülékekről, sőt, apróhirdetési oldalakon még működő készüléket is találhatunk. Ha egy kicsit jobban utánakeresünk hifista vagy magnós adatbázisokban, akkor hamar rájöhetünk, hogy ez a készülékfajta a '70-es évek első harmadának vége felé jelenhetett meg és legkésőbb a második harmad vége felé el is tűnt, pedig nagyon sok gyártónál megtaláljuk a saját próbálkozásukat. Angolul „diagonal front tape loading cassette deck” volt a kategória elnevezése (kb. "átlósan fronttöltésű kazettás deck"), nevezzük mi röviden diagonális decknek.

Szerettük volna a műsorban feltárni azt, hogy vajon miért indultak el a fejlesztők egyáltalán ebbe az irányba, de egyáltalán nem találtunk erről a neten semmit. Lehet, hogy csak mi vagyunk bénák a keresésben? Tudja valaki, hogy mi indokolta a diagonális deck konstrukcióját? Mi értelme volt a 30 fokban megdöntött mechanikának? Akinek van épkézláb ötlete vagy tudása arról, hogy miért kezdték el fejleszteni a diagonális decket, attól azt kérjük, hogy alább, a komment szekcióban írja meg véleményét, ötletét, infóját, értesülését. Előre is köszönjük!

Tekerj az alábbi videóban 22 perc 41-ig, ott kezdődik a diagonális deckről szóló témánk!

 Iratkozz fel a PosztmodeM csatornáira: https://posztmodem.blog.hu/2021/05/16/iratkozz_fel_a_posztmodemre

A bejegyzés trackback címe:

https://posztmodem.blog.hu/api/trackback/id/tr6216706394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zselé_j 2021.10.04. 13:57:42

A ferde elhelyezésnek nagyon egyszerű oka volt. A HIFI készülékben (szemben az egyszerűbb lejátszókkal) sokkal mélyebbre került behelyezésre a magnó kazetta, és az ajtó (a nyílás) is vastagabb és "husosabb" volt, hiszen egy profi mechanikának kellett elférnie a készülékben.
A megdöntéssel lehetővé vált, hogy a kazetta jobban látszódjon, és még megvilágításra is nyílt így lehetőség.
Az, hogy látni kell-e a kazettát, az persze lehet vitaalap. Annyi előnye persze megvan, hogy tudjuk, mi van ráírva, azaz melyik kazettát játssza a magnó, no meg, hogy hol tart a lejátszás, stb. :)

kisjezuska 2021.10.05. 09:14:40

TechMoan (a YT csatornáját csak ajánlani tudom) elég jo magyarázatot adott erre: www.youtube.com/watch?v=4ONtCoB0L70 kb 6:00 utan
Az eredeti fekvo megoldásnál a 2 fempöcökre kellett rányomni a kazettát. A deck középre kerülésével ezt nem lehetett megtenni.
Igy a diagonális megoldásnál is a "hagyományos" modon lehetett a kazettat a 2 fémtuskére rányomni. Azaz ez egy evolucios lépés volt a fekvo elrendezéstol az állo felé, ahogy be is mutatta, 1973-75 kozott.
Miután a kazetta tarto az ajto lett, a pöckökre már nem volt szükség.
süti beállítások módosítása